Och vinnarna är….

25 04 2013
IKAROS 2012

IKAROS 2012

ÅRETS REPORTAGE
Gå till jobbet och dö – Måns Mosesson, SR
För en angelägen och högst levande berättelse om den osynliggjorda sorts död som drabbar arbetare i vårt land varje vecka och som gjorde att Magnus bara blev 28 år, nio månader och 13 dagar.

ÅRETS MUSIK
Pop och politik – Anna Charlotta Gunnarson, UR
För modet att enträget våga lita på lyssnarnas förmåga att uppleva och engagera sig i nutidshistoria, samhällsutveckling och populärkultur genom ett tonsäkert musikaliskt filter i regnbågens alla färger.

ÅRETS ÖGONÖPPNARE
Torka aldrig tårar. – Jonas Gardell, Simon Kaijser, Maria Nordenberg
För att med brinnande smärta sökt sanning och upprättelse och givit en röst åt dem som saknas oss. För att ha lyckats nå längst in i allas våra hjärtan och fått oss att våga gråta över det vi egentligen redan visste.

ÅRETS INTERAKTIVITET
#hur känns det? – SR Metropol, SR
Ja – hur känns det? Att med alla till buds stående gamla och nya medel och plattformar, som crowdsourcing, hash tags och Facebook, ha vänt det journalistiska perspektivet och strålkastarljuset åt andra hållet? Att ha pratat MED och inte OM? Att ha kommit åt vardagsrasismen med hjälp av Journalistik 3.0?

ÅRETS HUMOR
Tankesmedjan – Redaktionen, SR
För att med nästan överjordisk lätthet i steget utbildat, underhållit och utmanat med ständigt aktuell, orädd och intelligent samhällsjournalistik i den vassa satirens kläder.

ÅRETS DOKUMENTÄR
Vi som älskade – Kåge Jonsson, Håkan Pieniowski, SVT
För det omätliga värdet av att med ett öppet och kärleksfullt öga låta oss följa skeenden och människor över tid och gränser, med närhet och respekt, utan att väja för det djupt privata och trollbindande absurda.

ÅRETS GRANSKARE
Saudi-affären – Daniel Öhman, Bo-Göran Bodin, SR
För att med starkt och obrutet fokus, stor uthållighet och envishet, och den sortens självförtroende som välgrundad och högklassig journalistik ger, ha blottlagt för medborgarna, samhället och demokratin väsentlig information om hur våra makthavare i hemlighet ville bygga vapenfabrik i en av världens grymmaste diktaturer. För Saudi-affären!

ÅRETS SERIE
Kina om Kina – Lisbet Schultz-Contreras, Lollo Jarnebrink, UR
För att ha givit oss ett fullmatat, varierat och folkbildande bagage på resan till framgångssagan, men också stormarnas ögon i det nya Mittens Rike.

ÅRETS BERÄTTARE
Det omöjliga valet – Ola Hemström, Erika Svantesson, SR
För att på ett osentimentalt men drabbande sätt, med omtanke och styrka delat med sig av det absolut svåraste, om det omöjliga valet mellan barn, liv och död.

Daidalos – Anna Birgersson Dahlberg, UR
I dessa tider behövs chefer som orädda för sitt eget skinn står upp för sin redaktion och tar strider med mod, mognad och klokhet. Det behövs chefer som är lojala, som lyssnar, litar på, ser och skapar goda förutsättningar för sina medarbetare. Det behövs chefer som förstår sin samtid, arbetets innehåll, villkor och inneboende dynamik, inte minst i lägen där det bränner till och behövs en skön mix av kreativitet, ansvar och energi. En sån chef finns på UR och heter Anna Birgersson Dahlberg.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: